Nazwa łacińska : Stercorarius parasiticusPierwsza obserwacja : 07-07-2023Klasa rzadkości : 🟠 - rzadki

Wydrzyk ostrosterny, to najczęściej spotykany u nas wydrzyk. Najczęściej, to nie znaczy, że często. Najłatwiej o spotkanie z nim na wybrzeżu Bałtyku, ale zdarza mu się „zabłądzić” na duże zbiorniki śródlądowe, gdzie niepokoi mewy tam osiadłe.
Tak, jak inne wydrzyki, ostrosterny jest „książkowym” przykładem ptaka przejawiającego zachowania kleptopasożytnicze – mówiąc prosto, słynie z odbierania ryb mewom czy rybitwom.

Zdjęcia gatunku wydrzyk ostrosterny