Nazwa łacińska : Anthus godlewskiiPierwsza obserwacja : 06-01-2024Klasa rzadkości : 🔴 - bardzo rzadki

Bardzo rzadki gość w naszym kraju. Do tej pory, w Polsce obserwowano tylko kilka osobników.
Świergotki stepowe odbywają lęgi na terenach Środkowej Azji, a zimuje głównie w Indiach.

Zdjęcia gatunku świergotek stepowy