Nazwa łacińska : Anser indicusPierwsza obserwacja : 27-01-2024Klasa rzadkości : 🔷 - prawd. ucieknier z niewoli

Gęś tybetańska, zwana też gęsią indyjską.
Występują w centralnej Azji na wysoko położonych obszarach, głównie Mongolii i Chin. Zimują na obszarze od Pakistanu do Mjanmy. Potrafią, w czasie swoich wędrówek, pokonać Himalaje, co potwierdziły badania z użyciem nadajników telesatelitarnych.
Przy tym gatunku, nie ma pewności, czy ptaki obserwowane w Polsce to tzw. pojaw naturalny, czy uciekinierzy z niewoli.

Zdjęcia gatunku gęś tybetańska